Taufu Fah
Saturday, 12 January 2013 • 5:01 pm • 0 comments Oleh: Sharifah Annis wafaBahan-bahan 250gram Kacang soya 2liter air 2sudu besar tepung jagung 1sudu kecil GDL/sekko 1cawan air suam (200ml) Bahan untuk gula 2cawan gula merah 1cawan gula 3cawan air (sukatan ini ikut cara sendiri pun boleh) Cara membuatnya 1. rendam kacang soya dalam 6 jam atau seeloknya semalaman. 2. kisar kacang soya dengan 2 liter air,kemudian tapiskan. (guna tapis teh atau kain) 3. masak kacang soya dgn api perlahan Dan Kacau sehingga panas. (jgn sampai mendidih, nanti tumpah pula) 4. sementara tunggu soya masak, bancuhkan air suam+ GDL+ tepung jagung sehingga larut. 5. gunakan periuk yang tak kuar wap seperti periuk nasi.(saya guna periuk nasi),tuang bancuhan tadi dalam periuk itu. 6. last sekali bila soya tadi agak2 panas, tuang ke dalam periuk tadi dan tarik tinggi- tinggi. (jangan tinggi sangat). jangan kacau tau. terus tutup periuk tu. tunggu 1 jam baru buka. 7. sementara tunggu tau fufah siap,buat lah air gula. 8. masukkan kesemua bahan air guna dan masak hingga larut. 8. akhir sekali selepas 1 jam boleh lah buka periuk yang isi taufu fah tadi. dah siap. 9. Makan! :) Selamat mencuba! :) |
heyy;
PAST STORY(S); ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |