Make Way for Princess.
"a girl that loves to play with coding tweaking, fairly obsessed with gadgets. an EXCELLENT-English-teacher-to-be.
Allah's servant.
Yang elok jadikan teladan.
i post anything that I like :)
Name: Nabilah Dianah
Always in my heart (˘▿˘ʃƪ)
♥ Allah swt.
♥ my family.
♥ my friends.
Contact me through :
FB //
Tumblr //
Twitter
Follow me on Instagram ♥nvblh
Wishlist (˘▿˘ʃƪ)
Travel to different parts of the world.
Caring and loving family.
Master Degree.
GoPro.
Pink DSLR.
Own a YouTube channel.
Save up over rm10K in 5 year (˘▿˘")
Get married with my future zauj (˘▿˘ʃƪ)
Become a successful English teacher.
Perform umrah and haj :')
Resepi Satay Ikan!
salam.. satay ikan! nyum nyum. hahaa. ecah suka satay ikan. saya pun suka. saja nak share resepi ni. hewhew
LOKCHING @ Satay Ikan
Oleh:Norashikin Rahmat
cc : www.facebook.com/bukuresepi
Bahan-bahan sate:
500g isi ikan selayang – dikisar lumat
100gm tepung ubi kayu/ tepung kanji
1 biji bawang besar - dikisar
1 sudu besar garam
1/3 sudu teh serbuk perasa – optional
1 sudu besar baking powder
Cara :
1. Kisarkan isi ikan bersama bawang besar hingga lumat.
2. Tuangkan ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan baking powder.
3. Gaulkan hingga sebati dan bulat-bulatkan menjadi bebola kecil.
4. Panaskan minyak dan goreng sekejap. Angkat.
5. Kemudian cucukkan pada lidi dan bakar.
p/s: kalau adunan tu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tu x melekat di tangan.
Bila makan satay ikan, mestilah ada sosnya, iaitu, sos pedas dan manis, kombinasi kedua-duanya sangat memikat rasa.
SOS MANIS
Bahan-bahan:
4 ulas bawang putih – dikisar lumat
1 ½ cawan air
1 sudu sudu besar tepung ubi kayu/tepung kanji –dibancuh dengan 2 sudu besar air
4 sudu makan gula
½ sudu makan garam
Sedikit serbuk perasa
Sedikit pewarna merah
Cara memasak:
1. Tumiskan bawang putih dalam periuk. (Tanpa minyak)
2. Masukkan air.
3. Masukkan gula, garam, serbuk perasa dan pewarna merah. Warna merah tu pakai sikit je untuk nampak warna pink. Kacau.
4. Masukkan tepung kanji yang telah dibancuh dan kacau sehingga mendidih.
5. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang.
• Untuk sos pedas, pula, saya bahagikan sos manis yang telah dimasak tadi kepada dua bahagian, satu bahagian saya campurkan dengan sos cili supaya pedas.
PAST • NEWER